Det er faktisk relativt mange nordmenn som har en spikermatte hjemme, og da tenker vi ikke på et potensielt torturredskap med store metallspikere. Spikermatter for hjemmebruk kalles også noen ganger for «shaktimatter», noe som viser til opprinnelsen i India.
Akupressur for smertelindring
Bruk av spikermatte faller inn under samlebetegnelsen «akupressur», det vil si forskjellige former for behandling basert på trykk. Begrepet hører sammen med «akupunktur», men den store forskjellen er at det ikke brukes nåler. En moderne spikermatte skal altså, som også fremgår av de to begrepene, legge press på områder på kroppen – ikke lage hull i huden.
Både akupunktur og akupressur, og da også bruk av spikermatte, er alternativ medisin. Resultatene vil derfor kunne variere, men studier viser tegn til at bruk av spikermatte kan være nyttig i forbindelse med smertelindring.
Velge spikermatte for hjemmebruk
De aller fleste norske hjemmebrukere velger en spikermatte i skumgummi og plast. Disse mattene er bygget opp av selve matten, dekket med stoff eller plast, og en stor mengde «spiker-blomster». Disse rundingene består i sin tur av en mengde små plast-spikere. En vanlig mellomstor spikermatte, med dimensjonene 43 cm ganger 75 cm, kan for eksempel ha til sammen 6930 spikere.
Det er selvfølgelig den store mengden spikere som gjør at hver enkelt spiker eller spiss ikke kan trenge igjennom huden. Selv med relativt høy belastning, som for eksempel vekten av overkroppen til et menneske, vil belastningen på hver enkelt spiker være lav.
Det er viktig å sette seg inn i hvordan du bruker spikermatten på en optimal måte. Det kan være ukomfortabelt å legge seg på spikermatten de første gangene, men vanligvis vil denne følelsen avløses av en deilig opplevelse av smertelindring, avslapping og økt blodsirkulasjon. Søk gjerne på nett etter detaljerte instruksjoner og videoer om bruk av spikermatte, slik at du får best mulig utbytte av investeringen din.